Mopedkörkort – Den snabba vägen till körkortet

Presenterad

Mopedkörkort

Har du en son eller dotter som har tänkt att ta mopedkörkort ? Eller kanske är du snart 15 år och har tänkt dig att ta mopedkörkort. Här är lite regler och uppgifter så att det ska bli lättare för Er att veta vad som gäller.

Krav på dig som ska köra moped

bäst tips för att skaffa mopedkörkortet
För att få köra moped måste du ha fyllt 15 år. Ska du ha körkort på moped klass I – EU moped så ska du ansöka om körkortstillstånd. Det gör du hos Transportstyrelsen tel: 0771 – 818181 eller så finns det så att du även kan anmäla dig på webben. För att få övningsköra EU moped klass I i trafik så måste du ha blivit godkänd av Transportstyrelsen innan. Ett körkortstillstånd kostar omkring 220 kr. Du ska även fylla i en hälsodeklaration, genomgå en synundersökning hos en legitimerad optiker som är godkänd för att skriva ut körkortstillstånd. Synundersökningen brukar kosta ungefär 100 kr.

Testa dina kunskaper gratis här

Plugga med alla körkortsfrågor och teoriprov på körkort.se

Skicka in din ansökan i god tid. Handläggningstiden kan ta mellan en till två månader att hantera. För att sedan få börja köra i trafik så måste du vara godkänd av Transportstyrelsen.

För att få köra moped klass I så krävs behörighet för AM körkort. Det blev nya bestämmelser om detta den 1 oktober 2009. De som hade fyllt 15 år innan oktober 2009 behövde bara ett förarbevis för att få köra moped klass I. När du innehar ett körkort AM är du berättigad att köra traktor också, trots om du bara skulle vara 15 år. Vill du köra en klass II moped så måste du ha ett förarbevis.

Körkort att köra moped med

Om du har ett körkort med behörighet A, A1 eller B så har du med dessa behörigheter rätt att köra moped klass I. Ett traktorkort som du har tagit innan oktober 2009, gäller även det till att du får köra moped klass I.

Skillnad mellan mopedkörkorten

Vad är det för skillnad på en moped klass I och moped klass II ?

Hitta moped körskolorEn klass moped klass I får ha en maxhastighet av högst 45 km i timmen och ha en slagvolym på högst 50 kubikcentimeter eller max 4 kilowatt. En moped klass I – EU moped måste vara inregistrerad och ha nummerskyltar. Mopeden får inte köras på cykelbanor och den måste vara trafikförsäkrad.

En moped klass II är byggd för att ha en maxhastighet av 25 km i timmen. Motoreffekt är högst 1 kilowatt. Det finns äldre mopeder med en maxhastighet av 30 km i timmen. De är också godkända för att gälla som klass II mopeder. En klass II moped behöver ej ha registreringsskylt. Mopeden får köras på cykelbanor och den måste vara trafikförsäkrad.

Övningsköra moped

Du får inte övningsköra privat för att ta körkort till moped klass I, utan du övningskör endast på en körskola.

Kurser på körskola brukar för både moped klass I och II, innehålla 10 timmars teori, uppdelade på två till fyra gånger. Teorikursen innehåller moped/mopedklass, miljö, alkohol och trafik, regler och vägmärken. För EU moped – moped klass I så innebär det även att du får övningskörakörskolan när ditt körkortstillstånd är färdigt. Även en viss del av teorikursen behöver du också göra innan du kan börja övningsköra i körskolan. Du behöver inte vara orolig för ditt finns kunnig personal på Moped körskolan som talar om för dig hur du ska görs.

När du har klarat ditt körkortsprov i körskolan så får du ett intyg som gäller som ett bevis för att du har klarat kursen. Det gäller i ett år eller tills du får ditt körkort AM. Det är ett riktigt körkort som du även kan använda som legitimation.