Viktigt med mopedkörkort

Varför är mopedkörkotet så viktig att ha

Du och dina kompisar tycker kanske att det är dumt och onödigt att ha ett mopedkörkort. Ni kan ju köra ändå. Faktum är att det är inte dumt med mopedkörkort. Genom att du har ett moppe – körkort så visar du att du kör din moped lagligt. Utan körkortet eller förarbeviset så får du inte köra din moped ute på de allmänna vägarna.

Hitta moped körskolorBlir du t ex. stoppad av polis måste du visa fram ditt moppe körkort eller förarbevis. Har du inget körkort, så blir du stoppad direkt på plats och får inte köra din moppe en meter till. Ett körkort visar polisen att du kör lagligt och att du är mogen till att behärska fordonet. Det visar även att du kan trafikreglerna.

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT MED MOPEDKÖRKORT ?

Genom att du tar ditt mopedkörkort så lär du dig att förstå att praktik och teori, det hör ihop. Det kan komma oförutsedda händelser i trafiken, som gör att du klarar av situationen genom att du har läst mopedutbildningen i trafikskola och har ditt körkort / förarbevis. Genom din moppe – utbildning så lär du dig hur du ska göra i vissa situationer, vilket kan vara en hjälp som du kommer ihåg i framtiden och som genom din kunskap slutar bra. Hade du inte haft din moppe – utbildning och ditt moppe – körkort, så kanske utgången hade blivit mindre bra.

Lär känna din moped

Du lär dig hur din moped är konstruerad. Det kan vara till nytta för dig vid ett fel på din moped eller om du skulle bli stående någonstans utefter vägen och moppen har fått motorstopp., så att du inte bryter mot några trafikregler

Du lär dig kunna trafikreglerna och olika vägmärken. Det måste du kunna för att fungera i trafiken. Du måste veta vad de olika vägmärkerna betyder. När du kan trafikregler och vägmärken så får du en trygg framfart på din moppe. Det gör din körning mycket säkrare, både för dig själv och andra.

Att anskaffa mopedlörkort

Genom att du har ett moppe körkort, visar du att du kan manövrera ditt fordon på bästa sätt. Du har lärt dig köra i halt väglag och mörker. Det är jätte-nyttigt för dig att du har lärt dig behärska din moped i halt väglag. Då minimerar du riskerna att få sladd, köra omkull och att du vurpar runt riktigt ordentligt. Du undviker skador både på dig själv och ditt fordon. Likaså visar du genom att du kan behärska ditt fordon att du värnar om medtrafikanter och fotgängare som annars kan skadas.

Moped körkort för säkrare moped färd

Genom att du tar ditt körkort alternativt förarbevis, så får du tillsammans med din körlärare / handledare gå igenom olika situationer som kan uppstå ute i trafiken. Du får öva dig i dessa situationer.

moped utbildningEn annan viktig sak med att du tar ditt moppekörkort, är att du och din utbildare tillsammans går igenom hur alkohol och droger påverkar körning ute i trafik. Du får lära dig att alkohol med mera inte alls hör hemma i samband med mopedkörning. Det kan få förödande konsekvenser. Skulle en person som tar mopedkörkort / förarbevis bli stoppad av polis med alkohol i blodet, så påverkar det körkortet till bil. Då får den personen inget lämplighetsintyg till personbil och får inte ta sitt personbilskörkort förrän många år senare. Det är nolltolerans med alkohol och droger ute i trafiken.

Ett tips: Plugga mycket teori när du går i trafikskola. Det gör det lättare för dig och du ska se att om du gör det, så har du snart ditt mopedkörkort i handen. Kul !!! Det är ju det du har längtat efter.

Mopedkörkort – Den snabba vägen till körkortet

Presenterad

Mopedkörkort

Har du en son eller dotter som har tänkt att ta mopedkörkort ? Eller kanske är du snart 15 år och har tänkt dig att ta mopedkörkort. Här är lite regler och uppgifter så att det ska bli lättare för Er att veta vad som gäller.

Krav på dig som ska köra moped

bäst tips för att skaffa mopedkörkortet
För att få köra moped måste du ha fyllt 15 år. Ska du ha körkort på moped klass I – EU moped så ska du ansöka om körkortstillstånd. Det gör du hos Transportstyrelsen tel: 0771 – 818181 eller så finns det så att du även kan anmäla dig på webben. För att få övningsköra EU moped klass I i trafik så måste du ha blivit godkänd av Transportstyrelsen innan. Ett körkortstillstånd kostar omkring 220 kr. Du ska även fylla i en hälsodeklaration, genomgå en synundersökning hos en legitimerad optiker som är godkänd för att skriva ut körkortstillstånd. Synundersökningen brukar kosta ungefär 100 kr.

Testa dina kunskaper gratis här

Plugga med alla körkortsfrågor och teoriprov på körkort.se

Skicka in din ansökan i god tid. Handläggningstiden kan ta mellan en till två månader att hantera. För att sedan få börja köra i trafik så måste du vara godkänd av Transportstyrelsen.

För att få köra moped klass I så krävs behörighet för AM körkort. Det blev nya bestämmelser om detta den 1 oktober 2009. De som hade fyllt 15 år innan oktober 2009 behövde bara ett förarbevis för att få köra moped klass I. När du innehar ett körkort AM är du berättigad att köra traktor också, trots om du bara skulle vara 15 år. Vill du köra en klass II moped så måste du ha ett förarbevis.

Körkort att köra moped med

Om du har ett körkort med behörighet A, A1 eller B så har du med dessa behörigheter rätt att köra moped klass I. Ett traktorkort som du har tagit innan oktober 2009, gäller även det till att du får köra moped klass I.

Skillnad mellan mopedkörkorten

Vad är det för skillnad på en moped klass I och moped klass II ?

Hitta moped körskolorEn klass moped klass I får ha en maxhastighet av högst 45 km i timmen och ha en slagvolym på högst 50 kubikcentimeter eller max 4 kilowatt. En moped klass I – EU moped måste vara inregistrerad och ha nummerskyltar. Mopeden får inte köras på cykelbanor och den måste vara trafikförsäkrad.

En moped klass II är byggd för att ha en maxhastighet av 25 km i timmen. Motoreffekt är högst 1 kilowatt. Det finns äldre mopeder med en maxhastighet av 30 km i timmen. De är också godkända för att gälla som klass II mopeder. En klass II moped behöver ej ha registreringsskylt. Mopeden får köras på cykelbanor och den måste vara trafikförsäkrad.

Övningsköra moped

Du får inte övningsköra privat för att ta körkort till moped klass I, utan du övningskör endast på en körskola.

Kurser på körskola brukar för både moped klass I och II, innehålla 10 timmars teori, uppdelade på två till fyra gånger. Teorikursen innehåller moped/mopedklass, miljö, alkohol och trafik, regler och vägmärken. För EU moped – moped klass I så innebär det även att du får övningskörakörskolan när ditt körkortstillstånd är färdigt. Även en viss del av teorikursen behöver du också göra innan du kan börja övningsköra i körskolan. Du behöver inte vara orolig för ditt finns kunnig personal på Moped körskolan som talar om för dig hur du ska görs.

När du har klarat ditt körkortsprov i körskolan så får du ett intyg som gäller som ett bevis för att du har klarat kursen. Det gäller i ett år eller tills du får ditt körkort AM. Det är ett riktigt körkort som du även kan använda som legitimation.

Kostnad för körkort till moped klass I och klass II

Vad kostar att skaffa mopedkörkort

Kostnaden för ett genomsnittligt moped klass I körkort AM, låg i augusti 2012 på 4 200 moped utbildningkr. Har du flera trafikskolor i närheten av där du bor som har utbildning för moped, så kan det vara lönande för dig att du tar kontakt med flera av dessa och tar reda på priset. Det skiljer en hel del från trafikskola till trafikskola. Det finns körskolor som moped-utbildningen kostar 4 500 kr på, plus att du då förutom denna summa får betala tillverkningen av körkort, fotot till körkortet och kunskaps-provet ( teori-provet ).

Någon körskola tar 6 950 kr för moppe-utbildningen, plus den andra avgiften för körkortets tillverkning, foto och teori-prov. Det är utbildarna själva som sätter priset på sin mopedutbildning. Att kostnaden har stigit de 3 sista åren beror på att utbildningen har blivit så mycket svårare på moped efter oktober 2009. Utbildningen innehåller mycket mer uppgifter än förr och då stiger priserna också.

Moped köskola

Om du tycker detta är mycket pengar kan du ändå vara lugn. Det finns billigare körskolor som du kan skaffa moppe-utbildningen på. Någon körskola tar 2 000 kr för utbildningen, någon tar 2 500 kr. En moped utbildning kan variera från 2 000 kr upp till så mycket som 7 000 kr. Det är därför du får jämföra de olika körskolorna med varandra. Då ska du se att du hittar en moped utbildning som passar din plånbok.

Kostnad förutom moped utbildningen:

Körkortstillstånd – 220 kr, ansöks om hos Transportstyrelsen
Synundersökning – omkring 100 kr, måste du ha, då det är obligatoriskt för alla. Det är till körkortstillståndet.  Synundersökningen ska utföras av en legitimerad optiker som är godkänd att skriva ut lämplighetsintyg för körkortstillstånd
Kunskapsprov ( teoriprov ) – 220 kr, bokar du via Trafikverkets kundtjänst tel: 0771-17 18 19
Foto – omkring 80 kr, ett digitalt foto som du ska ha i moppe körkortet
Utbildningen är upplagd mellan 10-12 tim beroende på körskola / trafikskola. Där får ni Hitta moped körskolorlära er mycket nyttigt om moped och trafik. Ni går igenom mopeder, mopedklasser, alkohol, vilt, regler och vägmärken. Med andra ord mycket nyttigt som sedan underlättar för er när ni tar körkort till bil. Ni som både tar körkort till moped klass I och moped klass II går samma utbildning. Det är samma teori. Skillnaden är att moped klass I tar körlektioner i trafikskolan, det gör inte moped klass II. Vidare så krävs det självstudier för att du ska klara teori-provet, som man ska ha 80 % rätt svar på.

Förarbevis till moped klass II – 150 kr

Det viktigaste du kan göra om du vill hålla ner kostnaden på ditt moppe körkort, är att du kollar körskolorna och jämför kostnaden hos de olika trafikskolorna. Om du snart är 15 år och inte alls har några pengar, men du vill jättegärna ha ett mopedkörkort, så önska dig pengar när du fyller år och i julklapp. Du behöver inte ge upp drömmen om ett mopedkörkort, det finns en billig körskola för dig med. Önskar Dig Lycka till med mopedkörkortet.

Mopedförsäkringar

Har redan skaffat en moped och undrar hur mycket försäkringen skulle kosta? kolla upp vår guide om hur du lätt kan spara pengar på din mopedförsäkringar

Mopedkörkort klass I och klass II

Läs om körkort för moped klass 1 och klass 2

För att du ska få köra EU mopedmoped klass I så måste du ha fyllt 15 år. Innan du får köra så behöver du ett körkort AM. Körkortet tar du i en körskola. Har du körkort med behörighet A och B eller traktorkort så har du även behörighet för att köra mopeder i klass I. Körkort AM är ett riktigt körkort och kan användas som ID – kort.
För att du ska få övningsköra moppe klass Iså måste du vara 14 år och 9 månader

Mopedkörkort

Detta 1912 Douglas har moderna kedjedrift men fortfarande åtnjuter pedaler

gammal. Du behöver ett körkortstillstånd utfärdat av vägverket. Själva teorin du läser på körskolan är på 10 – 12 timmar lite beroende på vilken körskola du går på.
Ett utbyte av gamla förarbevis utfärdade för moped klass I, innan oktober 2009 ska alla vara utbytta senast i år, 2012. De får då ett AM körkort. Om du har en moped klass II, så måste du ha minst ett förarbevis för att få köra mopeden. De här förarbevisen ska de byta ut senast i år, 2012.

Förarbevisen är ljusgröna. De har din  namnteckning tillsammans med ett foto. För att du ska få ett förarbevis måste du ha gjort ett teoriprov – kunskapsprov som omfattar ett 30-tal frågor. När provet är gjort och du har klarat det, så tar körskolan kontakt med Transportstyrelsen att du har klarat provet. När du har betalat in för tillverkning av ditt förarbevis, så får du ett tillfälligt papper om att du är behörig till att köra moped. Det här pappret gäller högst ett år eller tills du har fått ditt förarbevis. Den ungefärliga kostnaden för ett förarbevis är 150 kr.

Moped klass I:

Du måste ha mopeden inregistrerad
Moped klass I får inte köras på cykelbana
Får köra högst 45 km / tim
Mopeden måste vara försäkrad, du måste ha en trafikförsäkring
När du kör moped klass I ska du köra på vägrenen om det finns en vägren, annars får du köra i körbanan. Både du och om du har en passagerare måste ha godkända hjälmar båda två. De ska vara E eller SIS – märkt. Tänk på att det är bäst att du köper en ny hjälm. En begagnad hjälm kanske inte är lika hållbar. Även om du har en ny hjälm och den råkar ut för en skada eller smäll, så ska du försöka byta den hjälmen.
Du får inte heller med en moppe klass I köra i fältet för busstrafik och linjetrafik. Ej heller på motorväg eller motorled. Tänk också på att du inte får ställa mopeden i cykelställ.

Moped klass II:

Du behöver inte ha mopeden inregistrerad. Den behöver ingen nummerskylt.
Du får vistas på cykelbana med ditt fordon
Får framföras i max 25 km / tim
Du som har en klass II moppe måste ha en trafikförsäkring, annars får du inte köra fordonet.

Regler när du kör moped

Trafikreglerna säger att du ska ha en godkänd hjälm även när du kör en klass II moped. Den ska vara E eller SIS – märkt. Om det finns en vägren på vägen ska du köra på den, annars får du köra på körbanan förutsatt att det inte finns en cykelväg. När du har en klass II moped får du tvärtemot klass I mopeder, köra i fordon för linjetrafik, d v s, busstrafik. Tänk också på att du inte får dra något annat, t ex, en cyklist som ”hankar”. Du får inte heller skjutsa på fler personer än vad din moped är byggd för.

Mopedförsäkringar

Alla trafikregistrerade fordon måste ha minst trafikförsäkring, Köper du en moped så måste du på egen hand de till att den är försäkrat från dag ett, läs mer om lagar och regler innan du tecknar en försäkring på din moped

Mer information om moped och mopedkörkort

En bra källa till mer information om moped klassar, mopedkörkort och mopedförsäkringar hittar du här