Kostnad för körkort till moped klass I och klass II

Vad kostar att skaffa mopedkörkort

Kostnaden för ett genomsnittligt moped klass I körkort AM, låg i augusti 2012 på 4 200 moped utbildningkr. Har du flera trafikskolor i närheten av där du bor som har utbildning för moped, så kan det vara lönande för dig att du tar kontakt med flera av dessa och tar reda på priset. Det skiljer en hel del från trafikskola till trafikskola. Det finns körskolor som moped-utbildningen kostar 4 500 kr på, plus att du då förutom denna summa får betala tillverkningen av körkort, fotot till körkortet och kunskaps-provet ( teori-provet ).

Någon körskola tar 6 950 kr för moppe-utbildningen, plus den andra avgiften för körkortets tillverkning, foto och teori-prov. Det är utbildarna själva som sätter priset på sin mopedutbildning. Att kostnaden har stigit de 3 sista åren beror på att utbildningen har blivit så mycket svårare på moped efter oktober 2009. Utbildningen innehåller mycket mer uppgifter än förr och då stiger priserna också.

Moped köskola

Om du tycker detta är mycket pengar kan du ändå vara lugn. Det finns billigare körskolor som du kan skaffa moppe-utbildningen på. Någon körskola tar 2 000 kr för utbildningen, någon tar 2 500 kr. En moped utbildning kan variera från 2 000 kr upp till så mycket som 7 000 kr. Det är därför du får jämföra de olika körskolorna med varandra. Då ska du se att du hittar en moped utbildning som passar din plånbok.

Kostnad förutom moped utbildningen:

Körkortstillstånd – 220 kr, ansöks om hos Transportstyrelsen
Synundersökning – omkring 100 kr, måste du ha, då det är obligatoriskt för alla. Det är till körkortstillståndet.  Synundersökningen ska utföras av en legitimerad optiker som är godkänd att skriva ut lämplighetsintyg för körkortstillstånd
Kunskapsprov ( teoriprov ) – 220 kr, bokar du via Trafikverkets kundtjänst tel: 0771-17 18 19
Foto – omkring 80 kr, ett digitalt foto som du ska ha i moppe körkortet
Utbildningen är upplagd mellan 10-12 tim beroende på körskola / trafikskola. Där får ni Hitta moped körskolorlära er mycket nyttigt om moped och trafik. Ni går igenom mopeder, mopedklasser, alkohol, vilt, regler och vägmärken. Med andra ord mycket nyttigt som sedan underlättar för er när ni tar körkort till bil. Ni som både tar körkort till moped klass I och moped klass II går samma utbildning. Det är samma teori. Skillnaden är att moped klass I tar körlektioner i trafikskolan, det gör inte moped klass II. Vidare så krävs det självstudier för att du ska klara teori-provet, som man ska ha 80 % rätt svar på.

Förarbevis till moped klass II – 150 kr

Det viktigaste du kan göra om du vill hålla ner kostnaden på ditt moppe körkort, är att du kollar körskolorna och jämför kostnaden hos de olika trafikskolorna. Om du snart är 15 år och inte alls har några pengar, men du vill jättegärna ha ett mopedkörkort, så önska dig pengar när du fyller år och i julklapp. Du behöver inte ge upp drömmen om ett mopedkörkort, det finns en billig körskola för dig med. Önskar Dig Lycka till med mopedkörkortet.

Mopedförsäkringar

Har redan skaffat en moped och undrar hur mycket försäkringen skulle kosta? kolla upp vår guide om hur du lätt kan spara pengar på din mopedförsäkringar

Kommentarer är avstängda