Underhåll och service av moped

Ta bra hand om din moped

Moped underhåll och serviceÄr du rädd om din moppe, då är det viktigt att du sköter service och underhåll på den. Du tjänar på att lämna den på service. Det ger din moped längre livslängd, ni två kan följas åt i många år och i många, många härliga mil. När du köper en helt ny moped så ska den servas efter 30 mil. De första 30 milen är viktiga för din moped. Då ska du helst inte gasa upp den till maxhastighet, utan det ska vara lugn körning. Du ska inte överbelasta den.

Moped garanti

Det är garanti på alla nya mopeder. För att garantin ska gälla, så får du inte själv göra servicen på moppen, utan den ska göras av en fackman, en yrkesman.

När din nya moped har gått 100 mil är det återigen dags att du gör en service, vid 300 mil ytterligare en ny service. Det kan ta lång tid mellan milen den ska servas och det kan gå snabbt, vilket ju helt beror på hur du kör din moped. Om du bara kör den i stadstrafik eller om du har den som långfärdsmoped, t ex. om du har ett par mil till jobbet och kör moppe dit varje dag.

Moped underhåll tips

Tips om vad du själv kan se efter på din moped så att den får längre livslängd, viktiga saker:

Du kan smörja, olja och rengöra kedjan. Det ser du själv om den verkar torr
Du kan titta efter att batteriet har en bra syra-nivå
Du kan kolla ljus och blinkers så att de fungerar
Du kan kolla däcken, om de har bra mönster och lufttryck. Det får inte heller vara några sprickor i dem. Däcken och trycket är viktiga för din mopeds prestanda
Du kan kolla fjädringen och hjulen
Du kan kolla lacken. Verkar den matt så kan du ta vax och polera den. Det ger en finfin glans i lacken
Du kan förvara mopeden inomhus när du inte använder den och vid vinterförvaring. Skulle du inte ha möjlighet till att ställa in den, så kan du köpa ett kapell eller presenning och lägga / täcka över din moppe med. Det är ett effektivt bra skydd, både mot vind, snö och regn

Bland det viktigaste du kan göra är att kolla bromsarnamopeden. Se efter om bromsskivorna är slitna. Är de slitna så ska de bytas. Bytet ska göras av en fackman.

En tvåtaktsmotor är billigare att underhålla än en fyrtaktsmotor. Det är för att tvåtaktsmotorn saknar ventiler och har inte så många rörliga delar.

Moped tandstift

Bytt tandstift på mopedVid den allra första servicen på moppen ska tändstiften dras åt extra hårt. Ett tips från vana mopedförare är att du bör byta tändstift vid varje service.

Kolla upp tandstiften ofta, Mopedens välmående går oftast efter mopedens tandstifts skick och den påverkar din mopeds livslängd.

Om du säljer din moped

Får din moped ny ägare, d v s, om du säljer din moped, så följer inte garantin med över till den nya ägaren. Många tror att garantin följer med, men det gör den inte.

Så med rätt omvårdnad från Dig så får mopeden en längre livslängd. Du får ha din moped länge. Ni tillsammans, många långa härliga mil, år efter år.

Mopedkörkort

Läs vå tips, guide och vägledning för att skaffa mopedkörkort på bästa sätt. Vi hjälper dig att hitta dem tipsen och mopedkörkorts skolorna i ditt område, läs mer om Mopedkörkortet.

Billiga mopedförsäkringar

Äger du redan en moped eller om du funderar på att köpa en ny så bör du aktivt kolla vad en mopedförsäkring kostar, testa vår guide för att hitta den bästa och mest prisvärda mopedförsäkringen

Kommentarer är avstängda