Mopedköp – Tips och rådgivning

En hjälpreda för dig som ska köpa moped

Har du tänkt köpa moped ? Här kommer en vägledning – guide så att det blir lättare för dig i ditt val.

OM DU SKA KÖPA BEGAGNAD MOPED:

Alla har inte råd att köpa en ny moped utan satsar på att köpa en begagnad. När du har moped köphittat en moped som du är intresserad av, så det första du ska kolla så att mopeden är typgodkänd. Det finns en del sido- importerade mopeder som ej är godkända att köras i Sverige. Det är inte olagligt att köpa och sälja mopeder via sido-import, men du kan inte köra dem på de svenska vägarna. Kolla sedan efter mopedens ram-nummer. Titta efter så att det inte är filat på eller om det är någon som slipat bort det. Det ska vara fullt läsbart och ha samma siffror som finns med i pappren till mopeden. Stämmer de överens så är det helt okey.

Du ska be om att få provköra mopeden. Prova att köra den så fort det går. En original moped ska ha en hastighet som inte överstiger 55 km i timmen, det är maxhastighet. Testa så att mopeden är stadig och inte svajar.

Hör med säljaren som äger mopeden, hur många ägare som har haft mopeden innan honom. Är allt i ordning så kan säljaren troligtvis svara dig på det. Grovt sagt kan man säga att en moped som har haft många ägare är mindre värd än en som inte haft det. Det är även viktigt för dig att kolla upp hur många mil mopeden har gått, om oljan och kylarvattnet är bytt. Du kan fråga om den har varit på service någon gång, ingen fråga är för svår för att du ska få svar.

En av de viktigaste sakerna som ska fungera är bromsarna. Se efter så att bromsskivan inte har någon rost. Kolla så hel och halvljus fungerar, elen fungerar, blinkljusen, tutan och bromslamporna fungerar. Likaså att mopedens däck har bra mönster.

Glöm inte kolla att alla delar på mopeden är originaldelar, eller vilka delar som är bytta.

En trimmad moped sjunker i värde, även de som en gång var trimmade och inte är det längre.

KÖP AV NY MOPED KLASS I – EU MOPED OCH MOPED KLASS II:

körkort till mopedDu som ska köpa en helt fabriksny moped klass I eller klass II får ju en fix och färdig oanvänd moped. De finns i varierande prisklasser. Det är garanti på nya mopeder, alltifrån 2 år upp till 5 år, beroende på vilket märke din moppe har eller på din handlare där du har köpt mopeden. För att garantin ska gälla dessa år så ska du inte byta ut några originaldelar. Då gäller inte garantin. Garantin omfattar fabrikationsfel, service med mera.
Det finns tvåtaktsmotor och fyrtaktsmotor man kan välja mellan. En fyrtaktsmotor är miljövänlig, går tystare, luktar mindre avgas och är enklare att underhålla. Tvåtaktsmotor var vanligare förr än idag.

Innan du bestämmer dig för din nya moped så ska du ta reda på hur mycket bensin den drar.
Det är så härligt att se många olika färger, modeller och varianter på mopeder. De finns i alla möjliga färger och säkert i en färg som du fastnar för. Lycka till med ditt mopedköp.

Hitta n bra och billig Mopedförsäkring

Nu när du har lite mer information om mopedköp bör fundera på vilken typ försäkring skulle passa dig och din moped.

moppeförsäkring.se kan enkelt och snabbt hitta en och prisvärd mopedförsäkring, guiden hjälper dig att hitta rätt försäkring till rätt pris på alla moped modeller