Kostnad för körkort till moped klass I och klass II

Vad kostar att skaffa mopedkörkort

Kostnaden för ett genomsnittligt moped klass I körkort AM, låg i augusti 2012 på 4 200 moped utbildningkr. Har du flera trafikskolor i närheten av där du bor som har utbildning för moped, så kan det vara lönande för dig att du tar kontakt med flera av dessa och tar reda på priset. Det skiljer en hel del från trafikskola till trafikskola. Det finns körskolor som moped-utbildningen kostar 4 500 kr på, plus att du då förutom denna summa får betala tillverkningen av körkort, fotot till körkortet och kunskaps-provet ( teori-provet ).

Någon körskola tar 6 950 kr för moppe-utbildningen, plus den andra avgiften för körkortets tillverkning, foto och teori-prov. Det är utbildarna själva som sätter priset på sin mopedutbildning. Att kostnaden har stigit de 3 sista åren beror på att utbildningen har blivit så mycket svårare på moped efter oktober 2009. Utbildningen innehåller mycket mer uppgifter än förr och då stiger priserna också.

Moped köskola

Om du tycker detta är mycket pengar kan du ändå vara lugn. Det finns billigare körskolor som du kan skaffa moppe-utbildningen på. Någon körskola tar 2 000 kr för utbildningen, någon tar 2 500 kr. En moped utbildning kan variera från 2 000 kr upp till så mycket som 7 000 kr. Det är därför du får jämföra de olika körskolorna med varandra. Då ska du se att du hittar en moped utbildning som passar din plånbok.

Kostnad förutom moped utbildningen:

Körkortstillstånd – 220 kr, ansöks om hos Transportstyrelsen
Synundersökning – omkring 100 kr, måste du ha, då det är obligatoriskt för alla. Det är till körkortstillståndet.  Synundersökningen ska utföras av en legitimerad optiker som är godkänd att skriva ut lämplighetsintyg för körkortstillstånd
Kunskapsprov ( teoriprov ) – 220 kr, bokar du via Trafikverkets kundtjänst tel: 0771-17 18 19
Foto – omkring 80 kr, ett digitalt foto som du ska ha i moppe körkortet
Utbildningen är upplagd mellan 10-12 tim beroende på körskola / trafikskola. Där får ni Hitta moped körskolorlära er mycket nyttigt om moped och trafik. Ni går igenom mopeder, mopedklasser, alkohol, vilt, regler och vägmärken. Med andra ord mycket nyttigt som sedan underlättar för er när ni tar körkort till bil. Ni som både tar körkort till moped klass I och moped klass II går samma utbildning. Det är samma teori. Skillnaden är att moped klass I tar körlektioner i trafikskolan, det gör inte moped klass II. Vidare så krävs det självstudier för att du ska klara teori-provet, som man ska ha 80 % rätt svar på.

Förarbevis till moped klass II – 150 kr

Det viktigaste du kan göra om du vill hålla ner kostnaden på ditt moppe körkort, är att du kollar körskolorna och jämför kostnaden hos de olika trafikskolorna. Om du snart är 15 år och inte alls har några pengar, men du vill jättegärna ha ett mopedkörkort, så önska dig pengar när du fyller år och i julklapp. Du behöver inte ge upp drömmen om ett mopedkörkort, det finns en billig körskola för dig med. Önskar Dig Lycka till med mopedkörkortet.

Mopedförsäkringar

Har redan skaffat en moped och undrar hur mycket försäkringen skulle kosta? kolla upp vår guide om hur du lätt kan spara pengar på din mopedförsäkringar

Mopedkörkort klass I och klass II

Läs om körkort för moped klass 1 och klass 2

För att du ska få köra EU mopedmoped klass I så måste du ha fyllt 15 år. Innan du får köra så behöver du ett körkort AM. Körkortet tar du i en körskola. Har du körkort med behörighet A och B eller traktorkort så har du även behörighet för att köra mopeder i klass I. Körkort AM är ett riktigt körkort och kan användas som ID – kort.
För att du ska få övningsköra moppe klass Iså måste du vara 14 år och 9 månader

Mopedkörkort

Detta 1912 Douglas har moderna kedjedrift men fortfarande åtnjuter pedaler

gammal. Du behöver ett körkortstillstånd utfärdat av vägverket. Själva teorin du läser på körskolan är på 10 – 12 timmar lite beroende på vilken körskola du går på.
Ett utbyte av gamla förarbevis utfärdade för moped klass I, innan oktober 2009 ska alla vara utbytta senast i år, 2012. De får då ett AM körkort. Om du har en moped klass II, så måste du ha minst ett förarbevis för att få köra mopeden. De här förarbevisen ska de byta ut senast i år, 2012.

Förarbevisen är ljusgröna. De har din  namnteckning tillsammans med ett foto. För att du ska få ett förarbevis måste du ha gjort ett teoriprov – kunskapsprov som omfattar ett 30-tal frågor. När provet är gjort och du har klarat det, så tar körskolan kontakt med Transportstyrelsen att du har klarat provet. När du har betalat in för tillverkning av ditt förarbevis, så får du ett tillfälligt papper om att du är behörig till att köra moped. Det här pappret gäller högst ett år eller tills du har fått ditt förarbevis. Den ungefärliga kostnaden för ett förarbevis är 150 kr.

Moped klass I:

Du måste ha mopeden inregistrerad
Moped klass I får inte köras på cykelbana
Får köra högst 45 km / tim
Mopeden måste vara försäkrad, du måste ha en trafikförsäkring
När du kör moped klass I ska du köra på vägrenen om det finns en vägren, annars får du köra i körbanan. Både du och om du har en passagerare måste ha godkända hjälmar båda två. De ska vara E eller SIS – märkt. Tänk på att det är bäst att du köper en ny hjälm. En begagnad hjälm kanske inte är lika hållbar. Även om du har en ny hjälm och den råkar ut för en skada eller smäll, så ska du försöka byta den hjälmen.
Du får inte heller med en moppe klass I köra i fältet för busstrafik och linjetrafik. Ej heller på motorväg eller motorled. Tänk också på att du inte får ställa mopeden i cykelställ.

Moped klass II:

Du behöver inte ha mopeden inregistrerad. Den behöver ingen nummerskylt.
Du får vistas på cykelbana med ditt fordon
Får framföras i max 25 km / tim
Du som har en klass II moppe måste ha en trafikförsäkring, annars får du inte köra fordonet.

Regler när du kör moped

Trafikreglerna säger att du ska ha en godkänd hjälm även när du kör en klass II moped. Den ska vara E eller SIS – märkt. Om det finns en vägren på vägen ska du köra på den, annars får du köra på körbanan förutsatt att det inte finns en cykelväg. När du har en klass II moped får du tvärtemot klass I mopeder, köra i fordon för linjetrafik, d v s, busstrafik. Tänk också på att du inte får dra något annat, t ex, en cyklist som ”hankar”. Du får inte heller skjutsa på fler personer än vad din moped är byggd för.

Mopedförsäkringar

Alla trafikregistrerade fordon måste ha minst trafikförsäkring, Köper du en moped så måste du på egen hand de till att den är försäkrat från dag ett, läs mer om lagar och regler innan du tecknar en försäkring på din moped

Mer information om moped och mopedkörkort

En bra källa till mer information om moped klassar, mopedkörkort och mopedförsäkringar hittar du här