Mopedkörkort – Den snabba vägen till körkortet

Presenterad

Mopedkörkort

Har du en son eller dotter som har tänkt att ta mopedkörkort ? Eller kanske är du snart 15 år och har tänkt dig att ta mopedkörkort. Här är lite regler och uppgifter så att det ska bli lättare för Er att veta vad som gäller.

Krav på dig som ska köra moped

bäst tips för att skaffa mopedkörkortet
För att få köra moped måste du ha fyllt 15 år. Ska du ha körkort på moped klass I – EU moped så ska du ansöka om körkortstillstånd. Det gör du hos Transportstyrelsen tel: 0771 – 818181 eller så finns det så att du även kan anmäla dig på webben. För att få övningsköra EU moped klass I i trafik så måste du ha blivit godkänd av Transportstyrelsen innan. Ett körkortstillstånd kostar omkring 220 kr. Du ska även fylla i en hälsodeklaration, genomgå en synundersökning hos en legitimerad optiker som är godkänd för att skriva ut körkortstillstånd. Synundersökningen brukar kosta ungefär 100 kr.

Testa dina kunskaper gratis här

Plugga med alla körkortsfrågor och teoriprov på körkort.se

Skicka in din ansökan i god tid. Handläggningstiden kan ta mellan en till två månader att hantera. För att sedan få börja köra i trafik så måste du vara godkänd av Transportstyrelsen.

För att få köra moped klass I så krävs behörighet för AM körkort. Det blev nya bestämmelser om detta den 1 oktober 2009. De som hade fyllt 15 år innan oktober 2009 behövde bara ett förarbevis för att få köra moped klass I. När du innehar ett körkort AM är du berättigad att köra traktor också, trots om du bara skulle vara 15 år. Vill du köra en klass II moped så måste du ha ett förarbevis.

Körkort att köra moped med

Om du har ett körkort med behörighet A, A1 eller B så har du med dessa behörigheter rätt att köra moped klass I. Ett traktorkort som du har tagit innan oktober 2009, gäller även det till att du får köra moped klass I.

Skillnad mellan mopedkörkorten

Vad är det för skillnad på en moped klass I och moped klass II ?

Hitta moped körskolorEn klass moped klass I får ha en maxhastighet av högst 45 km i timmen och ha en slagvolym på högst 50 kubikcentimeter eller max 4 kilowatt. En moped klass I – EU moped måste vara inregistrerad och ha nummerskyltar. Mopeden får inte köras på cykelbanor och den måste vara trafikförsäkrad.

En moped klass II är byggd för att ha en maxhastighet av 25 km i timmen. Motoreffekt är högst 1 kilowatt. Det finns äldre mopeder med en maxhastighet av 30 km i timmen. De är också godkända för att gälla som klass II mopeder. En klass II moped behöver ej ha registreringsskylt. Mopeden får köras på cykelbanor och den måste vara trafikförsäkrad.

Övningsköra moped

Du får inte övningsköra privat för att ta körkort till moped klass I, utan du övningskör endast på en körskola.

Kurser på körskola brukar för både moped klass I och II, innehålla 10 timmars teori, uppdelade på två till fyra gånger. Teorikursen innehåller moped/mopedklass, miljö, alkohol och trafik, regler och vägmärken. För EU moped – moped klass I så innebär det även att du får övningskörakörskolan när ditt körkortstillstånd är färdigt. Även en viss del av teorikursen behöver du också göra innan du kan börja övningsköra i körskolan. Du behöver inte vara orolig för ditt finns kunnig personal på Moped körskolan som talar om för dig hur du ska görs.

När du har klarat ditt körkortsprov i körskolan så får du ett intyg som gäller som ett bevis för att du har klarat kursen. Det gäller i ett år eller tills du får ditt körkort AM. Det är ett riktigt körkort som du även kan använda som legitimation.

Kostnad för körkort till moped klass I och klass II

Vad kostar att skaffa mopedkörkort

Kostnaden för ett genomsnittligt moped klass I körkort AM, låg i augusti 2012 på 4 200 moped utbildningkr. Har du flera trafikskolor i närheten av där du bor som har utbildning för moped, så kan det vara lönande för dig att du tar kontakt med flera av dessa och tar reda på priset. Det skiljer en hel del från trafikskola till trafikskola. Det finns körskolor som moped-utbildningen kostar 4 500 kr på, plus att du då förutom denna summa får betala tillverkningen av körkort, fotot till körkortet och kunskaps-provet ( teori-provet ).

Någon körskola tar 6 950 kr för moppe-utbildningen, plus den andra avgiften för körkortets tillverkning, foto och teori-prov. Det är utbildarna själva som sätter priset på sin mopedutbildning. Att kostnaden har stigit de 3 sista åren beror på att utbildningen har blivit så mycket svårare på moped efter oktober 2009. Utbildningen innehåller mycket mer uppgifter än förr och då stiger priserna också.

Moped köskola

Om du tycker detta är mycket pengar kan du ändå vara lugn. Det finns billigare körskolor som du kan skaffa moppe-utbildningen på. Någon körskola tar 2 000 kr för utbildningen, någon tar 2 500 kr. En moped utbildning kan variera från 2 000 kr upp till så mycket som 7 000 kr. Det är därför du får jämföra de olika körskolorna med varandra. Då ska du se att du hittar en moped utbildning som passar din plånbok.

Kostnad förutom moped utbildningen:

Körkortstillstånd – 220 kr, ansöks om hos Transportstyrelsen
Synundersökning – omkring 100 kr, måste du ha, då det är obligatoriskt för alla. Det är till körkortstillståndet.  Synundersökningen ska utföras av en legitimerad optiker som är godkänd att skriva ut lämplighetsintyg för körkortstillstånd
Kunskapsprov ( teoriprov ) – 220 kr, bokar du via Trafikverkets kundtjänst tel: 0771-17 18 19
Foto – omkring 80 kr, ett digitalt foto som du ska ha i moppe körkortet
Utbildningen är upplagd mellan 10-12 tim beroende på körskola / trafikskola. Där får ni Hitta moped körskolorlära er mycket nyttigt om moped och trafik. Ni går igenom mopeder, mopedklasser, alkohol, vilt, regler och vägmärken. Med andra ord mycket nyttigt som sedan underlättar för er när ni tar körkort till bil. Ni som både tar körkort till moped klass I och moped klass II går samma utbildning. Det är samma teori. Skillnaden är att moped klass I tar körlektioner i trafikskolan, det gör inte moped klass II. Vidare så krävs det självstudier för att du ska klara teori-provet, som man ska ha 80 % rätt svar på.

Förarbevis till moped klass II – 150 kr

Det viktigaste du kan göra om du vill hålla ner kostnaden på ditt moppe körkort, är att du kollar körskolorna och jämför kostnaden hos de olika trafikskolorna. Om du snart är 15 år och inte alls har några pengar, men du vill jättegärna ha ett mopedkörkort, så önska dig pengar när du fyller år och i julklapp. Du behöver inte ge upp drömmen om ett mopedkörkort, det finns en billig körskola för dig med. Önskar Dig Lycka till med mopedkörkortet.

Mopedförsäkringar

Har redan skaffat en moped och undrar hur mycket försäkringen skulle kosta? kolla upp vår guide om hur du lätt kan spara pengar på din mopedförsäkringar

Mopedkörkort klass I och klass II

Läs om körkort för moped klass 1 och klass 2

För att du ska få köra EU mopedmoped klass I så måste du ha fyllt 15 år. Innan du får köra så behöver du ett körkort AM. Körkortet tar du i en körskola. Har du körkort med behörighet A och B eller traktorkort så har du även behörighet för att köra mopeder i klass I. Körkort AM är ett riktigt körkort och kan användas som ID – kort.
För att du ska få övningsköra moppe klass Iså måste du vara 14 år och 9 månader

Mopedkörkort

Detta 1912 Douglas har moderna kedjedrift men fortfarande åtnjuter pedaler

gammal. Du behöver ett körkortstillstånd utfärdat av vägverket. Själva teorin du läser på körskolan är på 10 – 12 timmar lite beroende på vilken körskola du går på.
Ett utbyte av gamla förarbevis utfärdade för moped klass I, innan oktober 2009 ska alla vara utbytta senast i år, 2012. De får då ett AM körkort. Om du har en moped klass II, så måste du ha minst ett förarbevis för att få köra mopeden. De här förarbevisen ska de byta ut senast i år, 2012.

Förarbevisen är ljusgröna. De har din  namnteckning tillsammans med ett foto. För att du ska få ett förarbevis måste du ha gjort ett teoriprov – kunskapsprov som omfattar ett 30-tal frågor. När provet är gjort och du har klarat det, så tar körskolan kontakt med Transportstyrelsen att du har klarat provet. När du har betalat in för tillverkning av ditt förarbevis, så får du ett tillfälligt papper om att du är behörig till att köra moped. Det här pappret gäller högst ett år eller tills du har fått ditt förarbevis. Den ungefärliga kostnaden för ett förarbevis är 150 kr.

Moped klass I:

Du måste ha mopeden inregistrerad
Moped klass I får inte köras på cykelbana
Får köra högst 45 km / tim
Mopeden måste vara försäkrad, du måste ha en trafikförsäkring
När du kör moped klass I ska du köra på vägrenen om det finns en vägren, annars får du köra i körbanan. Både du och om du har en passagerare måste ha godkända hjälmar båda två. De ska vara E eller SIS – märkt. Tänk på att det är bäst att du köper en ny hjälm. En begagnad hjälm kanske inte är lika hållbar. Även om du har en ny hjälm och den råkar ut för en skada eller smäll, så ska du försöka byta den hjälmen.
Du får inte heller med en moppe klass I köra i fältet för busstrafik och linjetrafik. Ej heller på motorväg eller motorled. Tänk också på att du inte får ställa mopeden i cykelställ.

Moped klass II:

Du behöver inte ha mopeden inregistrerad. Den behöver ingen nummerskylt.
Du får vistas på cykelbana med ditt fordon
Får framföras i max 25 km / tim
Du som har en klass II moppe måste ha en trafikförsäkring, annars får du inte köra fordonet.

Regler när du kör moped

Trafikreglerna säger att du ska ha en godkänd hjälm även när du kör en klass II moped. Den ska vara E eller SIS – märkt. Om det finns en vägren på vägen ska du köra på den, annars får du köra på körbanan förutsatt att det inte finns en cykelväg. När du har en klass II moped får du tvärtemot klass I mopeder, köra i fordon för linjetrafik, d v s, busstrafik. Tänk också på att du inte får dra något annat, t ex, en cyklist som ”hankar”. Du får inte heller skjutsa på fler personer än vad din moped är byggd för.

Mopedförsäkringar

Alla trafikregistrerade fordon måste ha minst trafikförsäkring, Köper du en moped så måste du på egen hand de till att den är försäkrat från dag ett, läs mer om lagar och regler innan du tecknar en försäkring på din moped

Mer information om moped och mopedkörkort

En bra källa till mer information om moped klassar, mopedkörkort och mopedförsäkringar hittar du här

Mopedköp – Tips och rådgivning

En hjälpreda för dig som ska köpa moped

Har du tänkt köpa moped ? Här kommer en vägledning – guide så att det blir lättare för dig i ditt val.

OM DU SKA KÖPA BEGAGNAD MOPED:

Alla har inte råd att köpa en ny moped utan satsar på att köpa en begagnad. När du har moped köphittat en moped som du är intresserad av, så det första du ska kolla så att mopeden är typgodkänd. Det finns en del sido- importerade mopeder som ej är godkända att köras i Sverige. Det är inte olagligt att köpa och sälja mopeder via sido-import, men du kan inte köra dem på de svenska vägarna. Kolla sedan efter mopedens ram-nummer. Titta efter så att det inte är filat på eller om det är någon som slipat bort det. Det ska vara fullt läsbart och ha samma siffror som finns med i pappren till mopeden. Stämmer de överens så är det helt okey.

Du ska be om att få provköra mopeden. Prova att köra den så fort det går. En original moped ska ha en hastighet som inte överstiger 55 km i timmen, det är maxhastighet. Testa så att mopeden är stadig och inte svajar.

Hör med säljaren som äger mopeden, hur många ägare som har haft mopeden innan honom. Är allt i ordning så kan säljaren troligtvis svara dig på det. Grovt sagt kan man säga att en moped som har haft många ägare är mindre värd än en som inte haft det. Det är även viktigt för dig att kolla upp hur många mil mopeden har gått, om oljan och kylarvattnet är bytt. Du kan fråga om den har varit på service någon gång, ingen fråga är för svår för att du ska få svar.

En av de viktigaste sakerna som ska fungera är bromsarna. Se efter så att bromsskivan inte har någon rost. Kolla så hel och halvljus fungerar, elen fungerar, blinkljusen, tutan och bromslamporna fungerar. Likaså att mopedens däck har bra mönster.

Glöm inte kolla att alla delar på mopeden är originaldelar, eller vilka delar som är bytta.

En trimmad moped sjunker i värde, även de som en gång var trimmade och inte är det längre.

KÖP AV NY MOPED KLASS I – EU MOPED OCH MOPED KLASS II:

körkort till mopedDu som ska köpa en helt fabriksny moped klass I eller klass II får ju en fix och färdig oanvänd moped. De finns i varierande prisklasser. Det är garanti på nya mopeder, alltifrån 2 år upp till 5 år, beroende på vilket märke din moppe har eller på din handlare där du har köpt mopeden. För att garantin ska gälla dessa år så ska du inte byta ut några originaldelar. Då gäller inte garantin. Garantin omfattar fabrikationsfel, service med mera.
Det finns tvåtaktsmotor och fyrtaktsmotor man kan välja mellan. En fyrtaktsmotor är miljövänlig, går tystare, luktar mindre avgas och är enklare att underhålla. Tvåtaktsmotor var vanligare förr än idag.

Innan du bestämmer dig för din nya moped så ska du ta reda på hur mycket bensin den drar.
Det är så härligt att se många olika färger, modeller och varianter på mopeder. De finns i alla möjliga färger och säkert i en färg som du fastnar för. Lycka till med ditt mopedköp.

Hitta n bra och billig Mopedförsäkring

Nu när du har lite mer information om mopedköp bör fundera på vilken typ försäkring skulle passa dig och din moped.

moppeförsäkring.se kan enkelt och snabbt hitta en och prisvärd mopedförsäkring, guiden hjälper dig att hitta rätt försäkring till rätt pris på alla moped modeller